srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОСТЕОПОРОЗЕ - 20. ОКТОБАР
Untitled Document

Остеопороза је метаболичка болест костију у чијој основи је поремећај метаболизма калцијума, настао у смислу повећаног изласка ове минералне материје из костију. Светски дан борбе против ове болести је установљен пошто се последњих деценија, бележи свуда у свету и код нас, негативан тренд кретања остеопорозе – што значи да се повећава учесталост обољевања. Болест се чешће развија код особа женског пола и после менопаузе (постменопаузална), али стопа обољевања значајно расте последњих година, па и код особа мушког пола, пре свега због начина живота.

Untitled Document

    Укупно старење становништва, затим начин исхране: прерађена и “брза“ храна, недовољно узимање намирница које су извори калцијума и Д витамина уз недовољну физичку активност (кола, канцеларија), као и недовољно безбедног излагања сунцу основни су фактори који доводе до значајног повећавања учесталости остеопорозе свуда у свету, где становништво живи на овакав начин. То је седантеран начин живота, који често подразумева и неодговарајуће, заправо за здравље штетне навике. Дувански дим - апсолутно, а кофеински производи и алкохол у количини већој од дневно дозвољене предиспонирају развој ове болести. Ризик обољевања повећавају још и неке друге хроничне болести, терапија (лечење) одређеним лековима, као и хормонални поремећаји и рана менопауза.
    Веома је важно знати да се ова болест може и спречити, а може се успешно и лечити само је важно открити је у почетној фази – што је данас могуће релативно лако, безболно и једноставно – мерењем густине коштане масе. Остеопороза се развија постепено и у почетку неприметно, а касније уз болове у костима, деформитете коштанозглобног система и учестале преломе - који касније настају спонтано (без деловаља механичке силе), због смањивања густине коштане масе. У крајњем исходу, а врло често се то дешава, остеопороза доводи до трајне онеспособљености особе за самосталан свакодневни живот у свом дому.
Две најважније чињенице треба посебно истаћи: прва је - превенција је могућа и почиње у најранијем детињству, и друга је - генетски фактор има одређени утицај па то не треба занемаривати. 

Аутор : Др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине


1