srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
Европска агенција за безбедност хране EFSA и Европски центар за превенцију и контролу болести ECDC
Untitled Document
Европска агенција за безбедност хране EFSA и Европски центар за превенцију и контролу болести ECDC објавили заједничку брзу процену избијања болести услед контаминације бактеријом Listeria monocytogenes

У заједничкој процени наведено је да је од 2015. године инвазивна L. monocytogenes била узрок избијања болести у пет држава чланица ЕУ (Аустрија, Данска, Финска, Шведска и Велика Британија).
Мађарска Национална канцеларија за безбедност ланца хране (Небих) скреће пажњу потрошача, јавних угоститеља и кухиња друштвене исхране на чињеницу да је брзо замрзнути кукуруз потенцијални извор заразе са Listeria monocitogenes која је регистрована у пет држава чланица Европске уније у којима је досад  заражено најмање 47 људи, а деветоро је умрло.

Untitled Document

Доступне информације потврђују контаминацију замрзнуте хране из фабрике мултинационалне компаније "Greenyard" у Мађарској. У току је даље истраживање, укључујући узорковање и испитивање, како би се идентификовала тачна места контаминације.
Мађарска Национална канцеларија за безбедност ланца хране забранила је 29. јуна 2018. стављање на тржиште свих производа од замрзнутог поврћа и замрзнутог мешаног поврћа произведеног у поменутој фабрици у времену између августа 2016. и јуна 2018. године, те наложила хитно повлачење и опозив. Ова последња мера вероватно ће значајно смањити ризик од могућих нових обољења.
Нови случајеви обољевања људи могу се још увек јавити због дугог раздобља инкубације листериозе (до 70 дана), дугог рока трајности замрзнутих производа од кукуруза, конзумирања замрзнутог кукуруза купљеног пре повлачења и конзумирања без правилне термичке обраде.
За разлику од свих осталих патогена, листерија се размножава и на температурама на којима се храна чува у фрижидеру. Да би се смањио ризик од инфекције, требало би темељно термички обрадити замрзнуто поврће које није спремно за конзумацију, посебно у случају ако се ти производи обично конзумирају без термичке обраде (нпр. у салатама и смоотијима). То се посебно односи на високо ризичне групе становништва попут старијих особа, трудница, новорођенчади и имунокомпромитованих особа.
Европска агенција за безбедност хране ЕФСА је почетком ове године упозорила да се повећава број људи заражених листеријом, и то због конзумирања свеже, као и припремљене хране. Овом тренду, кажу стручњаци, допринео је раст потрошње готове хране. Већина људи је оболела након конзумирања хране попут димљене рибе, припремљеног меса, као и меких и полутврдих сирева. До појаве обољења доводи и конзумирање припремљених свежих салата - наводи се у извештају ЕФСА. Када је о поврћу реч, најчешће се јавља као последица конзумирања свежег купуса, зелене салате, целера, парадајза, краставаца, ротквица.
Препоручено је погођеним земљама да  размотре опцију спровођења циљане комуникације (нпр. кампање за информисање потрошача да правилно кувају смрзнуто поврćе пореклом из потенцијално контаминираних серија на погођеним биљкама).

Извор: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/EN-1448.pdf

 


1