srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
31. МАЈ СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА
Untitled Document

“Дуван и кардиоваскуларне болести”

Сваке године Светска здравствена организација са државама чланицама обележава 31. мај – Светски дан без дувана. Тема овогодишњег Светског дана без дувана је “Дуван и кардиоваскуларне болести”, а мото “Дуван слама срца. Изаберите здравље, не дуван!”. Избором теме се жели истаћи повезаност употребе дувана и изложености дуванском диму са болестима срца и крвних судова, које су водећи узрок смртности у свету и код нас.

Untitled Document

Дуван и кардиоваскуларна обољења
Светски дан без дувана, 31. мај 2018. године

Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана 31. маја истичући здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана са циљем да се кроз делотворне политике смањује употреба дувана.
Тема Светског дана без дувана 2018.године је „Дуван и кардиоваскуларне болести“. Овогодишња тема је у складу са глобалним иницијативама и околностима чији је циљ деловање на епидемију дувана и њен утицај на јавно здравље, посебно на умирање и патњу милиона људи у свету.
Мото под којим се у Србији обележава 31. мај је “Дуван слама срце. Изабери здравље, не дуван!”
Кампања треба да укаже на повезаност између употребе дувана и изложености дуванском диму са болестима срца и крвних судова (укључујући и мождани удар) које су водећи узрок смрти у свету, те могућих акција и мера које би кључни чиниоци (држава и јавност) требало да предузму да би се смањио ризик од настанка срчаних болести узрокованих употребом дувана.
Дуван је значајан фактор ризика за настанак коронарне болести, можданог удара и болести периферних крвних судова.
Упркос томе што је познат утицај дувана на срце и што постоји више начина да се смањи последично умирање и обољевање, знање становништва о томе да је дуван један од водећих узрока кардиоваскулатних болести је недовољно.
Због кардиоваскуларних болести умире више људи него од било које друге болести у свету, а 12% настаје због употребе дувана и изложености дуванском диму. Дуван је други водећи узрок смрти од кардиоваскуларних болести, одмах иза повишеног крвног притиска.
Глобална епидемија дувана усмрти преко 7 милиона људи сваке године, од тога скоро 900 000 непушача који умиру због удисања дуванског дима. У свету има више од једне милијарде пушача, од тога скоро 80% живи у земљама са ниским и средњим приходима, у којима је оптерећење болестима и смртним исходима због дувана највеће.
Мере Светске здравствене организације назване МПОWЕР у складу су са Оквирном конвенцијом о контроли дувана и државе би требало да их примене да би се смањила употреба дувана и да би се становништво заштитило од незаразних хроничних болести. Мере МПОWЕР су следеће:

  • Мonitor – Праћење учесталости употребе дувана и политике превенције;
  • Protect - Заштита људи од од изложености дуванском диму обезбеђивањем затвореног јавног и радног простора и јавног превоза потпуно без дуванског дима;
  • Оffer – Пружање помоћи при одвикавању од пушења (покривено здравственим осигурањем, широка подршка становништву, укључујући и кратак савет здравствених радника и бесплатно телефонско одвикавање од пушења на целој територији државе);
  • Warn – Упозоравање на опасности од дувана обезбеђивањем једнообразних/ стандардизованих паковања и/или великих сликовних здравствених упозорења на свим паковањима дуванских производа и спровођење ефикасних медијских кампања против употребе дувана које информишу становништво о штетностима употребе дувана и изложености дуванском диму;
  • Еnforce – Примена свеобухватне забране рекламирања и промоције дуванских производа и спонзорства дуванске индустрије;
  • Raise – Повећање пореза на дуванске производе који на тај начин нису тако лако доступни.

1