srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ МЕДИЦИНСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ У ПРВОЈ ПОМОЋИ
Untitled Document

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ МЕДИЦИНСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ У ПРВОЈ ПОМОЋИ
12. мај 2018. године

Медицинска школа у Суботици је домаћин овогодишњег такмичења медицинских школа Србије у пружању прве помоћи. Такмичење је одржано 12. маја 2018. године у термину од 9 до 16,30 часова.

Untitled Document

На овогодишњем такмичењу медицинских школа Србије у пружању прве помоћи пријављено је 18 екипа из медицинских школа Србије и гостију из Црне Горе и Мађарске: Нови Сад, Сремска Митровица, Сента, Зајечар, Земун, Крагујевац, Прокупље, Пожаревац, Ваљево, Ћуприја, Панчево, Ужице, Шабац, Грачаница, 2 екипе из Суботице и гости из Подгорице и Сегедина.

Прелепог сунчаног дана 12. маја постављено је 18 пунктова у ужем градском језгру – на централном градском тргу, шеталишту до Јадрана, парку Рајхла Ференца и на Железничкој станици. Свака екипа је имала по 6 чланова, а са њима су били и њихови ментори – професори. Велики број волонтера Црвеног крста Суботице је био ангажован у подршци око реализације такмичења - као водичи и домаћини, координатори, за дистрибуцију и техничку подршку.

Све екипе су прошле радне (такмичарски пунктови који су бодовани) и едукативно-забавне пунктове. На пункту Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица 50 учесника је проверило вредности угљен-моноксида у издахнутом ваздуху и пушачима су дати савети за престанак пушења. Пасивни пушачи су добили савете како да се заштите од изложености дуванском диму у кући. Са вршњачким едукатором Николом Лугоња све екипе су прошле забавне и едукативне задатке на тему психоактивних супстанци (алкохол, дуван и марихуана): тврдње, питања, споји парове и картице. На штанду Завода за јавно здравље Суботица је дељен и пригодан промотивни материјал на тему превенције болести зависности (39 ком.).

Верујемо да ће млади са овог такмичења понети и део лепих успомена и сећања на добро дружење и забаву.

Прим. мр сц мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине


1