srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
СВЕТСКИ ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ
Untitled Document

СВЕТСКИ ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ
22. април 2018. године

Тема овогодишњег Светског дана планете је загађење пластиком, а мото „Крај загађењу пластиком“. Циљ и мото овог дана јесу скретање пажње јавности на велику количину пластичне амбалаже и материјала које свакодневно користимо, и могућности да се пластика замени материјалима који чувају животну средину и здравље људи и свих живих врста на Земљи.

Untitled Document

Тема овогодишњег Светског дана планете 2018 је загађење пластиком. Циљ и мото овог дана јесу скретање пажње јавности на велику количину пластичне амбалаже и материјала које свакодневно користимо, и могућности да се пластика замени материјалима који чувају животну средину.
Такође, није свеједно коју врсту пластичних маса користимо, обзиром да постоје врсте пластике које више утичу на наше здравље, а и на здравље свих живих врста.    

Водич за куповину пластичне амбалаже

Пластика се класификује према "резин идентификационом коду", што представља број од #1 до #7 за различите типове резина. Тај број можете наћи на дну пластичне амбалаже, у средини троугла који симболизује рециклирање. Ова ознака не показује да амбалажа може да се рециклира, него само даје информацију о врсти материјала од којег је направљена.

Кратак приказ типова амбалажних пластичних материја:

#1 полиетилен терефталат (PET ili PETE)
Примери: Пластичне флаше за сокове и изворску и минералну воду, провидне кутије за паковање хране у супермаркетима, флаше за течни детерџент
#2 полиетхилен високе густине (HDPE)
Примери: Пластична амбалажа за млеко и сладолед, флаше за хигијенска средства, флаше за шампоне, кесе за куповину
#3 поливинил хлорид (V ili PVC)
Примери: Амбалажа за козметику, играчке на надувавање, облоге за зид, кровне облоге
#4 полиетилен ниске густине (LDPE)
Примери: Провидне фолије за паковање, амбалажа за замрзнуту храну, кесе за храну
#5 полипропилен (PP)
Примери: Флексибилне флаше/чаше за воду, сламчице, бочице за бебе, играчке, чаше за јогурт / павлаку, кутије за сладолед
#6 полистирен (PS)
Примери: Једнократне чаше за кафу, паковања за јаја, кутије за транспорт хране од полистиренске пене
#7 остало - пластичне масе откривене након 1987; укључује поликарбонате - ПЦ, и полилактид - ПЛА, пластична маса из нових извора. Примери: Флашице и цуцле за бебе, неке врсте пластичних флаша за воду
Шта је безбедније за употребу?
#2 HDPE, #4 LDPE i #5 PP: Ова три типа пластике су најбољи избор, јер већином могу да се рециклирају и не отпуштају штетне хемикалије.  
#1 PET: Добре за једнократну употребу и могу да се рециклирају. Избегавајте да користите пластичне флаше за воду и сокове више пута, јер су тешке за прање, а пластика је порозна и апсорбује у себе бактерије којих ћете се тешко решити.
Шта треба избегавати?
#3 PVC: ПВЦ садржи омекшиваче фталате који утичу на хормонску равнотежу, а њиховом производњом и уништавањем се стварају диоксини, који су канцерогени и ремете ендокрини систем.
#6 PS: Чаше од полистиренске пене и провидне пластичне амбалаже могу да отпуштају стирен у храну, а стирен се сматра потенцијално канцерогеним за људски род.
#7 PC: Поликарбонат је пластична маса од које се праве флашице за бебе, флаше за апарате за филтрирану воду, која се у неким случајевима прави са бисфенолом А. Бисфенол А се везује за широку палету проблема међу којима су хормонски дисбаланси, па чак и гојазност и кардиоваскуларне болести.
Савети:

  • Избегавајте складиштење масних намирница, као што је месо и сир у пластичним кутијама или фолијама од пластичне масе.
  • Перите ручно пластичне кутије са неабразивним детрџентом и сунђером; машинско прање и абразивни детрџенти могу да изгребу пластику, чиме се праве поре које су одлично место за равој бактерија.
  • Ознака на пластичним кутијама да су безбедне за употребу у микроталасним рернама није гаранција да пластични материјал не отпушта хемијске материје у храну која се загрева, него значи да се пластични материјал неће отопити, сломити или распасти за време загревања у микроталасној пећници. У микроталасним рернама користите стаклене или керамичке посуде уместо пластичних.

Спец. др мед. Каролина Берењи

  • ПЛАНЕТА ЗЕМЉА
  • 
    1