srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА
Untitled Document

Квиз такмичење „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?“

Поводом обележавања Светског дана здравља Црвени крст Суботица уз подршку  Завода за јавно здравље Суботица и Дома здравља Суботица организује већ традиционално квиз такмичење за ученике суботичких основних и средњих школа под називом „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?
Untitled Document

Квиз такмичење „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?“ је планирано 29. марта у термину од 10 часова у просторијама Црвеног крста Суботица, Трг жртава фашизма 3. Пријавиле су учешће 6 основних (6 екипа) и 5 средњих школа (6 екипа), а квиз такмичење ће се одржати у виду интерактивног учешћа такмичарских екипа које треба да прођу 6 пунктова и на сваком пункту да успешно реализују по 3 групе задатака. Поред теоретског знања учесници квиза треба да покажу и одређена практична знања и вештине. Задатке су осмислили здравствени радници Завода за јавно здравље Суботица и Дома здравља Суботица, који ће бити присутни на пунктовима заједно са волонтерима Црвеног крста Суботица. За најбоље такмичарске екипе су обезбеђене и медаље, наставак такмичења на покрајинском нивоу и 7 дана боравка у летњем кампу.

СА КВИЗ ТАКМИЧЕЊА „ШТА ЗНАШ О ЗДРАВЉУ – ШТА ЗНАШ О ЦРВЕНОМ КРСТУ?“

    Дана 29. марта просторије Црвеног крста Суботица су биле препуне младих који су дошли на традиционално такмичење „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?“. Учествовало је 7 екипа из основних и 6 екипа из средњих школа. Свака екипа је имала  по 3 такмичара, а узеле су учешће 6 основних и 5 средњих школа: ОШ „Сечењи Иштван“, ОШ „Мирослав Антић“ (екипа на српском и мађарском језику), ОШ „Кизур Иштван“, ОШ „Владимир Назор“, ОШ „Матија Губец“, ОШ „Иван Милутиновић“, Гимназија „Светозар Марковић“, Економска, Медицинска (екипа на српском и мађарском језику), Музичка и Техничка школа „Иван Сарић“, укупно 39 такмичара.
    Учествовао је и велики број волонтера Црвеног крста који су водили такмичаре кроз  такмичарске пунктове, бринули су о времену и дистрибуцији судијских листа са резултатима које су такмичари постигли на сваком од пунктова. Судије на пунктовима су били здравствени радници Завода за јавно здравље Суботица и Дома здравља Суботица, као и едуковани вршњачки едукатори и волонтери Црвеног крста. Квиз такмичење је почело у 10.15 часова и трајало до 14 часова, а одвијало се у виду интерактивног учешћа такмичарских екипа које су прошле 13 пунктова, од тога је било 7 радних пунктова на којима су екипе решавале 3 групе задатака, док су остали пунктови били забавни и едукативни. Поред теоретског знања, у виду тест питања, учесници квиза су требали да покажу и одређена практична знања и вештине: да израчунају БМИ, саставе један оброк по принципима правилне исхране, распореде намирнице на пирамиди исхране, покажу технику прања зуба на моделу, сложе пазле у што краћем року и наброје полне органе, сложе картице са тачним тврдњама, дају тачне одговоре о психоактивним супстанцама, повежу стадијуме алкохолисаности са одређеним облицима понашања, препознају сексуална ризична понашања, повреде и ризична понашања у саобраћају, наброје основне принципе Црвеног крста, сложе коцкице са знаком црвеног крста и полумесеца.... Такмичење је било динамично, интересантно и забавно по мишљењу самих учесника, а свакако је дало и прилику да се покаже знање о здрављу и истакну хумане вредности у заједници.
    Најбољи успех на такмичењу су показали ученици ОШ „Мирослав Антић“ – то екипа на српском језику и ученици „Медицинске школе“ - то екипа на мађарском језику. На овогодишњем такмичењу су екипе на српском и мађарском језику из Медицинске школе показале исти ниво знања и освојиле једнак број бодова. Према утврђеним правилима квиз такмичења, екипа која је показала веће знање и освојила већи број бодова на питањима о вредностима и принципима Црвеног крста је победник такмичења. Сви учесници квиза су добили захвалнице и пригодне награде, а за најбоље су обезбеђене медаље и пехар, као и наставак такмичења на покрајинском нивоу. Честитамо свим учесницима! Сви су они данас победили јер су показали да су изабрали и да се залажу за праве вредности.

Прим. мр сц мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине


1