srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ - 24. МАРТ
Untitled Document

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ - 24. МАРТ
Обрати пажњу на туберкулозу

    Свуда у свету обележава се Светски дан борбе против туберкулозе – 24. марта, а Србија се и ове године прикључује Светској кампањи обележавања значајног датума из Календара здравља, под слоганом “Обрати пажњу на туберкулозу“.          
Untitled Document

    Статистички подаци показују да се од свих случајева обољевања забележених у Европском региону 80% се налази у земљама бившег Совјетског Савеза и Румунији. Србија је земља са средњом стопом, која се смањује из године у годину и идемо ка томе да ускоро будемо земља са ниском стопом обољевања од туберкулозе. Према Светској Здравственој Организацији (СЗО) глобални циљ је да стопа обољевања буде нижа од 25 оболелих на 100 000 становника. У различитим деловима наше земље различите су стопе обољевања и умирања, а циљ здравствене службе на националном нивоу је да се оне уједнче, односно да свуда буду ниске. У Севернобачком округу је већ годинама уназад ниска стопа обољевања, и активности здравствене службе, на локалу, су усмерене ка одржавању таквог тренда. Према подацима СЗО у многим државама света туберкулоза показује изразито негативан тренд кретања (стопе су све више), па  је у нашем времену ова болест постала глобална опасност, и сматра се да је у становништву има више него икада пре. 
    Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија (микобацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин. Најважнији извор инфекције су оболели од плућне туберкулозе. Када особа са нелеченом туберкулозом плућа кашље, кија, смеје се или говори, она избацује у ваздух бациле заједно са капљицама пљувачке. Ове веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када друга особа удахне заразне капљице које садрже бациле туберкулозе. Ако особа има добру природну општу отпорност организма, инфекција се савлада у зачетку и до болести најчешће и не долази (у 90%). Уколико у току живота дође до пада природне опште отпорности организма особа ће се разболети уколико се инфицира узрочником туберкулозе. Пад отпорности може бити изазван неуредним животом, неухрањеношћу, лошим условима живота, алкохолизмом, дуванским димом, неком дуготрајном хроничном болешћу, ХИВ инфекцијом, стресом, затим примањем имуносупресивне терапије али и неким другим разлозима. Болест се може развити у било ком делу тела, али најчешће су захваћена плућа. Најважнији симптоми плућне туберкулозе су брзо замарање, исцрпљеност и општи осећај слабости, губитак апетита, мршављење, повишена телесна температура, ноћно знојење, грозница и карактеристичан упоран кашаљ, понекад са искашљавањем крви.
    Проучавајући појаву туберкулозе, у периодима епидемија широких размера, веома брзо је запажена повезаност обољевања са социјално-економским условима и уопште начином живота људи, па је туберкулоза једна од првих болести која је на основу тога сврстана у групу социјално-медицинских, иако је по својој природи заразна болест. У савременим условима дијагностике и терапије прогноза болести може бити добра, али не треба заборавити да је туберкулоза некада имала високу смртност, а и данас је има у случају развоја мултирезистентног облика болести (када је узрочник отпоран на један или више лекова). Неке “нове“ заразне болести, а СИДА пре свих, неправилан начин исхране, дуван, алкохол, дроге, растуће сиромаштво и раслојавање свуда у свету представљају најважније разлоге због којих се туберкулоза “вратила“, иако смо веровали да смо је победили у другој половини 20. века. Због тога је важно знати најважније чињенице, а пре свега познавати факторе ризика за развој, као и знаке и симптоме болести да бисмо знали како да се заштитимо и да не оболимо.
У Севернобачком округу су током 2017. године три особе (2 мушког и 1 особа женског пола) преминуле од туберкулозе.

Аутор: др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине


1