srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
Акција „Селу у походе – првери своје ризике, контролиши здравље“ 2017.
Untitled Document

Акција „Селу у походе – првери своје ризике, контролиши здравље“ 2017.

 

На завршној прес конференцији, која је одржана 12. децембра 2017. године у 11 часова у Црвеном крсту Суботица, представљени су резултати мерења Дома здравља Суботица и Завода за јавно здравље Суботица. Ово је седма година како се реализује ова активност у партнерству здравствених установа и Црвеног крста, а намера је организатора да се акција настави и у следећој години. На конференцији су учествовали Зоран Миловановић, сарадник Црвеног крста Суботица, др Верица Дроњак, из Превентивног центра ДЗ Суботица и Прим. мр сц мед Нада Косић Бибић, из Завода за јавно здравље Суботица.

 

    
Untitled Document

Резултати мерења Завода за јавно здравље Суботица са акција у 2017. години

Завод за јавно здравље Суботица, Црвени крст Суботица и Дом здравља Суботица су наставили и у 2017. години са акцијом „Селу у походе – провери своје ризике, контролиши здравље!“.  Већ седам година се организују ове акције са циљем да промовишу здравље и здраве стилове живота у руралним срединама Суботице и да мобилишу становнике ових насеља на контролу здравља. У 2017. години је организована сваког месеца по једна акција, а посећене су следеће месне заједнице:  Чантавир, Биково, Бајмок, Нови Жедник, Ђурђин, Мала Босна, Граничар, Хајдуково, Палић, Верушић, Доњи Таванкут и Пешчара.
    Лекари, медицинске сестре и нутрициониста суботичког Завода су мерили телесну висину и тежину, те одређивали степен ухрањености (БМИ-индекс телесне масе). Лекари и медицинске сестре Дома здравља Суботица су мерили крвни притисак, шећер и масноће у крви, а у неколико месних заједница радили и преглед дојки. Ове године је интензивиран едукативни рад у вртићима и ОШ па су запослени Завода одржали у 3 ОШ по 2 радионице на тему правилне исхране са 151 учеником нижих разреда (у Новом Жеднику, Доњем Таванкуту и Пешчари). На Бикову су у вртићу одржане 2 радионице са предшколцима на тему људског тела и здравља.   
    Запослени Завода су у току 12 акција 2017. године прегледали 427 одраслих особа, 276 жена (64,6%) и 151 мушкарца (35,4%). На прегледе су долазили углавном старији суграђани. Готово половина прегледаних је старија од 65 година (48,9%), око 20% прегледаних је у доби од 18 до 55 година и 30% узраста 56 до 65 година. Просечна старост прегледаних је 63,9 година.
    Просечна вредност БМИ код мушкараца је 28,31кг/м2 и виша је него код жена (28,06кг/м2). Већи проценат мушкараца (72%) него жена (59%) има предгојазност (вредности од 25-30кг/м2) и гојазност И степена (вредности од 30-35кг/м2). У већем проценту жене имају заступљенију гојазност ИИ и ИИИ степена (вредности БМИ веће од 35кг/м2) – 11% жена и 7% мушкараца. Са старошћу расте и број гојазних, ипак најстарији нису и најгојазнији. Највише вредности БМИ имају особе од 46 до 55 година (28,55кг/м2) и од 56 до 65 година (28,57кг/м2). 
    Узроци лоших резултата наших суграђана делом су последица старења, али пре свега присутних навика у исхрани и физичкој неактивности и уопште стилу живота.
    Према резултатима Истраживања здравља становништва Србије из 2013. године најлошије навике у исхрани имају становници Војводине: 60% једе највише бели хлеб, животињске масти користи 31%, свакодневно једе воће само 43%, а поврће 51% (у земљама ЕУ 62% једе воће, а 63% поврће).
    Према истом истраживању становници Србије у просеку седе 5 сати дневно. Не размишља о здрављу при избору начина исхране 20% становника Србије, а 23,8% становника Војводине. Тек сваки 5 гојазни у самопроцени себе види као гојазну особу. Оно што забрињава је тренд пораста гојазности и код одраслих и код деце у континуитету од 2001. године, а бројни параметри здравља су лошији у руралним срединама и у Војводини.
    Да би дошло до промене и унапређења здравља потребно је да свако учествује и брине о своме здрављу и здрављу својих најближих. Потребно је подићи ниво знања о правилној исхрани и мотивисати што млађе да усвајају здраве животне навике. За промену понашања је неопходна и промена уверења и ставова. Промене су могуће, то можеш и ти! Провери своје факторе ризика и мењај понашања у корист очувања и унапређења здравља.

Прим. мр сц. мед. Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравља


1