srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
Европски дан правилне исхране и кувања са децом, 08. новембар 2017.
Untitled Document

Европски дан правилне исхране и кувања са децом, 08. новембар 2017.

Статистике показују да је глобално порастао број беба и деце до 5 година са вишком килограма са 32 милиона у 1990. години на 42 милиона у 2013. години. У Европи је једно од троје једанаестогодишњака са прекомерном тежином или гојазно. То је један од највећих изазова са којима се Европа данас суочава. Лекари упозоравају да преко 60% деце која имају прекомерну тежину и гојазност до пубертета, остају гојазна и као одрасле особе.

 Промотивна акција „Млади кувају” планирана је 08. новембра у Хемијско-технолошкој школи од 11 часова.

Untitled Document

Обележавање Европског дана правилне исхране и кувања са децом
8. новембар 2017.

Статистике показују да је од 1990. до 2013. године глобално порастао број беба и деце до 5 година који имају вишак килограма са 32 милиона на 42 милиона. У Европи једно од троје деце у узрасту од 11 година има прекомерну тежину. Стручњаци упозоравају да преко 60% деце која имају прекомерну тежину и гојазност до пубертета и као одрасле особе остају гојазне.
    Истраживања здравственог стања становништва Србије из 2001., 2006. и 2013. године су показала тренд сталног раста гојазности, и код деце и код одраслих. У последњем истраживању је регистровано 13,7% процента гојазне деце узраста 7-14 година, у односу на 2006. годину када их је било 8,5%.
    Последње истраживање је показало да 51% деце свакодневно једе воће и 57% поврће, док у Војводини само 48% деце свакодневно једе поврће. Најчешће се конзумира бели хлеб, а опао је проценат оних који су конзумирали интегрални хлеб (са 14,3% у 2006.год. на 8.2% у 2013.год.). Коришћење животињских масти је смањено са 33% на 25%, али не и у Војводини где 30,9% користи и даље највише животињске масти. Рибу најмање 2 пута недељно конзумира само 12,5% становника. Око 80% деце овог узраста је 1-2 пута недељно физички активно тако да се задува и озноји, што је на нивоу претходног истраживања.
    Лекари упозоравају да је прекомерна тежина и гојазност у дечјем узрасту водећи узрок превремене онеспособљености и смрти, као и фактор ризика за развој срчаних болести, дијабетеса и карцинома у одраслом добу, али и све присутнијих обољења у дечјем узрасту. Прекомерна тежина у дечјем узрасту доводи до деформитета костију и скелета, лошег држања и неправилног развоја тела, лоше координације и контроле покрета, неспретности и чешћих повреда. Важно је указати да гојазна деца често имају и менталних проблема и да су склонија депресији, јер су изложени притисцима и подсмеху вршњака.
    Гојазност можемо превенирати. Важно је од најранијег узраста учити децу принципима правилне исхране и основним вештинама здраве припреме оброка. То може бити квалитетно и забавно дружење деци и родитељима. Навике у исхрани које усвоје у раном узрасту деца носе кроз цели живот. Уколико су погрешне мораћете уложити додатни труд и напор да их мењате у корист доброг здравља.

Прим. мр сц. мед. Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравља


1