srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
ОКТОБАР ОБОЈЕН У РОЗЕ
Untitled Document

ОКТОБАР ОБОЈЕН У РОЗЕ – МЕСЕЦ ПОСВЕЋЕН ПРЕВЕНЦИЈИ РАКА ДОЈКЕ

Рак дојке је најучесталија малигна болест у женској популацији широм света. Октобар се обележава у многим земљама Европе и света као месец борбе против рака дојке са циљем да се скрене пажња на распрострањеност рака дојке и да се укаже на значај здравих облика понашања у превенцији, као и на значај раног откривања и могућности правовременог започињања лечења оболелих особа.

Твој живот зависи од раног откривања.
Један снимак – минут за сигурност.
Сачувај своје здравље, одазови се!

Untitled Document

ОКТОБАР, МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

    Октобар се обележава у многим земљама широм света као месец борбе против рака дојке како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести и указало на значај превенције и раног откривања, као и на могућности правовременог започињања лечења оболелих особа.
     Рак дојке је најучесталија малигна болест код жена, како у развијеним тако и у земљама у развоју. Ризик да оболи од карцинома дојке има свака 8 до 12 жена. Према подацима Светске здравствене организације у свету сваке године од карцинома дојке оболи више од 1,6 милиона жена и преко 500 хиљада умре. Забрињава податак да је међу оболелим женама 20% до 30% млађих од 50 година, а око 33% жена су старости 50 до 64 године.
     Број оболелих жена у нашој земљи је сличан другим земљама у окружењу. Према подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у Србији годишње оболи око 4400 жена и 75 мушкараца, док више од 1600 оболелих изгуби битку са овом болешћу.
    Према подацима Регистра за рак суботичког Завода за јавно здравље у 2015. години је од карцинома дојке укупно оболело 115 жена. Исте године је 45 жена умрло због ове болести.
     Према броју умрлих жена наша земља заузима неславно друго место у Европи, због дијагностиковања карцинома дојке у касној фази. У Србији се у моменту постављања дијагнозе код 2/3 жена болест налази у одмаклом стадијуму, а успешност лечења зависи од проширености болести у тренутку постављања дијагнозе.
     Стручна литература указује да када се карцином дојке открије на време у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу. Када се карцином дојке открије у раној фази болести, применом адекватне терапије и континуираним лечењем се може спасити живот и унапредити квалитет живота оболелих жена.
     Наша земља спроводи организовани скрининг рака дојке од 2012. године а у Суботици од 2013. године. У току је реализација трећег циклуса организованог скрининга који се спроводи широм Србије. За девет месеци ове године суботички Дом здравља је позвао 4226 жена, а урађено је 1608 мамографија или 38,1%. Код 25 жена је постављена сумња на патолошки процес и упућене су на додатну дијагностику у Сремску Каменицу. Није мали број жена које су искључене према критеријумима протокола за скрининг (жене које су већ урадиле мамографију), као и жена које су промениле адресу или одселиле. Укупан број жена из ове две категорије је 1048. Без ове две категорије проценат одзива жена на мамографију је 50,6%. Са процентом већим од 75% можемо очекивати достизање постављеног циља у смањењу броја умрлих жена од ове болести. Важно је рећи да се лагано повећава проценат Суботичанки које се одазивају на скрининг мамографију.
     Важно је да се жене циљне популације од 50 до 69 година старости обавезно одазову на позив за скрининг мамографију у оквиру организованог националног скрининга на рано откривање рака дојке. Тренутно се позивају жене рођене 1954. године. Уз вашу помоћ, готовосваки случај рака дојке може бити спречен!Одазови се на скрининг!

  • Октобар обојен у розе
  • Прим. мр сц. мед. Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
    Координатор за скрининге     

    
    1