srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
СВЕТСКИ ДАН ГОЈАЗНОСТИ -11.октобар 2017.
Untitled Document

СВЕТСКИ ДАН ГОЈАЗНОСТИ -11.октобар 2017.

Обележавање Светског дана гојазности је започето 2015. године, у виду кампањске активности за подстицање и подршку практичним решењима која ће помоћи деци и одраслима  да постигну и  одрже здраву тежину и да преокрену кризу глобалне гојазности. Број одраслих који имају прекомерну тежину и гојазност је стално у порасту.

Untitled Document

    Према садашњим трендовима до 2025. године, 2,7 милијарди одраслих људи широм света ће имати прекомерну тежину или гојазност. Нелечена гојазност је одговорна за значајан пораст хроничних незаразних болести (шећерна болест, срчане болести, болести јетре, карциноми). За решавање овог горућег проблема, најбољи здравствени приступ је улагање у превенцију, а уједно превенција представља и најекономичнију инвестицију за све владе и здравствене службе.
    Инвестирање у превенцију гојазности кроз низ акција и мера које би владе земаља требале да предузму:
→ увођење строгих прописа и надзор над спровођењем прописа за заштиту деце од маркетинга нездраве хране,
→ обезбеђивање школских кухиња са приступачним избалансираним оброцима,
→ организовање наставе физичког васпитања у предшколским и школским установама у складу са жељама и афинитетима деце и ученика (успешност не би требала да утиче на просек оцена),
→ укључивање физичке активности у наставни програм на универзитетима (пружити могућност избора),
→ планирање и изградња насеља са спортским теренима,
→ доступност различитим врстама рекреативних активности,
→ обезбеђивање безбедних бициклистичких стаза у насељима, 
→ промоција активности различитих друштава за рекреацију (планинарска, бициклистичка, пливачка…),
→ промовисање значаја породичних активности у природи (излети, пешачења, бициклизам…)
→ могућност избора хране у складу са принципима правилне исхране и обезбеђивање услова за физичку активност у паузама  на радним местима,
→ увођење пореза и субвенција да би здрава храна храна била јефтинија, а нездрава храна скупља,
→ континуирано спровођење едукације о значају правилне исхране и физичке активности, путем различитих медија и саветовалишта за правилну исхрану у оквиру завода за јавно здравље, домова здравља, кроз здравствено васпитни рад у предшколским и школским установама и универзитетима.
    Овогодишњи слоган кампање “Третирај гојазност одмах, да би избегао последице”, подсећа нас да је гојазност болест, којој је потребно да се посвете професионалци различитих специјалности (мултидисциплинарни приступ). Хипократ (460-377. године пре н.е) је за гојазност говорио да је болест сама по себи, али и предзнак многих других болести, као и неплодности и превремене смрти.  Поражавајућа је чињеница да се од периода Хипократа па до данас (21. век), човек није успео изборити са вишком килограма. Досадашња научна сазнања о гојазности и последицама нетретиране гојазности обавезују цело друштво и здравствене професионалце на хитно спровођење превентивних мера, дијагностичких и терапеутских процедура.

Аутор: Др мед. Јасна Ћопић, специјалиста хигијене


1