srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
Недеља борбе против туберкулозе и плућних болести
Untitled Document Недеља борбе против туберкулозе и плућних болести је трећа недеља септембра према Националном и Међународном календару здравља, па је и прави тренутак да се поново “подсетимо“ туберкулозе, јер она не припада само прошлости како се то веровало до недавно.
Untitled Document

 Туберкулоза је заразна болест од које се некада масовно обољевало и умирало, али која поново има глобалан тренд пораста и у нашем времену брише границе између економски не развијених и развијених држава. Проучавањем појаве туберкулозе, за време епидемија широких размера (средњи век), веома брзо се запазила повезаност обољевања са социјално-економским условима и уопште начином живота људи. Туберкулоза је једна од првих болести која је на основу тога сврстана у групу социјално-медицинских, иако се ради о заразној болести. У савремено доба исход лечења може бити добар и најчешће је тако, међутим туберкулоза може имати високу смртност и сада у случају развоја мултирезистентног облика болести, који настаје уколико се лечење (терапија) не спроводи на правилан и контролисан начин. Треба додати  да је могућ и фудрујантни ток болести - који најчешће брзо доводи до смрти – а скоро увек настаје када се развија код особе са предходно значајно нарушеним, смањеним имунитетом. Обарање имунитета могу изазвати друге акутне и хроничне болести, али врло често и сам човек, одређеним начином живота, са навикама које су штетне за здравље.   Као и претходних година, и ове године се Србија прикључује Светској кампањи и обележавању треће недеље септембра, са циљем даљег смањивања стопа обољевања од туберкулозе и њиховог уједначавања у Окрузима.  Ове године ће посебна пажња бити посвећена заједничким напорима да се „нико не запостави” осврћући се на проблем стигматизације, дискриминације и маргинализације, као и на превазилажење препрека у доступности квалитетне дијагностике и лечења. Здравствено промотивним активностима подизања нивоа знања здравствених радника и опште популације о значају раног откривања туберкулозе, правовременог започињања лечења, истрајности у придржавању терапијског режима, али и значају подршке оболелима од стране здравствене службе и друштва као целине у циљу успешног завршетка лечења чиме се спречава даље ширење ове болести.

Заједно можемо:
  • боље препознати сумњу на туберкулозу
  • боље дијагностиковати, лечити и излечити ТБ
  • не осуђивати оболеле и пружити им подршку

            Плућне и болести органа за дисање, акутне и хроничне, веома су честе као узрок обољевања и умирања становништва (рак плућа и то без обзира на узраст и пол. Поред здравствених не треба занемарити ни економске последице, а оне су одсуствовање са посла, инвалидитет, високи трошкови лечења као и превремена смрт. Изражена је код туберкулозе и плућних болести висока повезаност обољевања са факторима који долазе из спољашње животне и радне средине, а на које сви можемо утицати - на одговарајући начин, одређеним мерама - као појединци и као део организоване друштвене заједнице. Начин живота и навике могу да повећавају или смањују вероватноћу настанка болести система органа за дисање, што је умногоме питање личног избора (начин исхране, дувански дим и друго). Важно је нагласити да је ова група болести превентабилна и у многим случајевима је било могуће спречити обољевање деце и одраслих особа.     
У оквиру обележавања Недеље борбе против туберкулозе и плућних болести Центар за промоцију здравља ЗЈЗС ће 18. и 22. септембра одржати 4 предавања, под насловом: “Прича о здравом начину живота кроз причу о туберкулози“ за ученике 7. разреда у основној школи “Кизур Иштван“ (Суботица), оба дана са почетком у 13:10.

Аутор: Др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине


1