srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
10. СЕПТЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА
Untitled Document

“Одвоји минут, промени живот.”

Међународна асоцијација за превенцију самоубиства (ИАСП) уз подршку Светске здравствене организације (СЗО) 10. септембра ове године обележава 15-годишњицу Светског дана превенције самоубиства. Овогодишњом темом,Одвоји минут, промени живот.”, желе се охрабрити и позвати сви чланови заједнице да узму активно учешће у пружању подршке онима којима је помоћ потребна. Уједно се шаље и јасна порука да као чланови заједнице имамо одговорност да пазимо и пратимо рањиве појединце, да их охрабримо да испричају своју причу, да их саслушамо без осуђивања и покажемо разумевање и саосећање, јер то може да промени ток њиховог живота. Суицид је могуће спречити и свако од нас може помоћи како би се спасили људски животи и смањиле тренутне стопе суицида.

Untitled Document

Светски дан превенције самоубиства, 10. септембар 2017. године

Сваке године више од 800.000 људи умре због самоубиства и до 25 пута више покуша самоубиство. Иза ових статистика су појединачне приче оних који су из више разлога довели у питање вредност свог живота.
Свака од ових особа је део заједнице. Неки могу бити добро повезани са својом заједницом и имати мрежу породице, пријатеља и колега са посла или у школи. Други су можда мање повезани, а неки могу бити прилично изоловани. Без обзира на околности, заједнице имају важну улогу у подршци онима који су рањиви.
Ово је истакнуто у теми Светског дана превенције самоубиства у 2017. години: "Одвоји минут, промени живот." Као чланови заједнице, наша је одговорност да пазимо на оне који се муче или пате, да их пратимо и подстакнемо да своју причу испричају на свој начин и сопственим темпом. Понуђене нежне речи подршке и слушање без осуђивања, може учинити потребну разлику.
Одвојен минут може променити живот
Људи који су преживели покушај самоубиства имају много тога да нас науче, као и колико су речи и акције других важни. Често, разговарајући о томе, како би објаснили тачку у којој нису могли да виде другу могуćност осим да сами себи одузму живот, и о данима, сатима и минутима који су водили до тога, описују да нису желели умрети, веć су желели да неко интервенише и заустави их. Многи кажу да су активно тражили некога ко би осетио њихов очај и питао их да ли су у реду.
Понекад кажу да су склопили “пакт” са собом да ćе, ако их неко пита да ли су у реду, све да им испричају и да им дозволе да интервенишу. На жалост, често се испоставило да нико није питао.
Појединци који су говорили ове приче су инспиративни. Многи од њих кажу да су дошли до тачке где су покушали да одузму свој живота, и говоре о томе кроз шта су пролазили. Многи од њих сада раде као промотери и заговорници на превенцији самоубистава. Скоро сви кажу да је неко одвојио минут, путања на којој су били могла би бити прекинута.
Живот је драгоцен и понекад несигуран. Одвојите минут да бисте дошли до неког - потпуни странац или члан породице или пријатељ - можете променити ток њиховог живота.
Нико не мора имати све одговоре
Људи често нерадо интервенишу, чак и ако су забринути за некога. Постоји много разлога за то, не само због тога што се плаше да неćе знати шта да кажу. Међутим, важно је запамтити да нема “лаке и брзе” формуле. Појединци који су прошли кроз епизоду озбиљног самоубилачког размишљања често кажу да не траже посебне савете, али то саосеćање и емпатија других помогли су им да се њихово мишљење окрене и уперило их је ка опоравку.
Још један фактор који спречава људе да започну разговор јесте што они брину да могу ситуацију погоршати. И ово оклевање је разумљиво. Отварање теме самоубистава је тешко јер постоји мит да причање о самоубиству с неким може “ставити идеју у главу” или покренути сам чин.
Докази сугеришу да то није случај. С обзиром на то да се бринете и слушате без осуде, много је вероватније да ćете смањити стрес него што ћете га погоршати.
Придружите се Светском дану превенције самоубиства
Ове године се обележава петнаести Светски дан превенције самоубиства. Дан је први пут био препознат 2003. године, као иницијатива Међународне асоцијације за превенцију самоубиства и усвојена од стране Светске здравствене организације. Светски дан превенције самоубиства одржава се сваке године 10. септембра.

10. септембра се и Ви придружите другима широм свијета који раде на заједничком циљу превенције самоубиства. Покажите своју подршку учествујуćи у нашој кампањи. Запалите свећу у 20 часова 10. септембра.

Коначно, ако постоји неко за кога сте забринути, одвојите минут да бисте га саслушали. То би могло променити њен/његов живот.

Прим. мр сц. мед. Нада Косић Бибић, специјалиста социјалне медицине


1