srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
Светска недеља дојења 1.–7. август 2017. године „Подржимо дојење”
Untitled Document       Светска недеља дојења која се сваке године обележава у више од 170 земаља света да би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета, ове године обележава се 25. пут. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању да би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење. На глобалном нивоу, дакле Светска недеља дојења је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама.
Untitled Document

У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 2. до 9. октобра под слоганом „Подржимо дојење”.
Циљеви Светске недеље дојења 2017. године:
1. Информисање – разумевање значаја заједничке акције у оквиру четири тематске области Циљева одрживог развоја.
2. Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику.
3. Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса.
4. Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030. године.
Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције за окончање потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације. Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност  жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је и потребно је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Веома је значајна подршка шире заједнице, која укључује здравствене раднике, саветнике за дојење, послодаваца, пријатеље али пре свега треба да укључи подршку законодавца.
Дојење је део репродуктивног циклуса, а жене би требало да буду у могућности да комбинују дојење и плаћени рад без дискриминације или неповољног положаја. Неопходна је заједничка акција да бисмо обезбедили радну средину у којој жене у државном и приватном сектору имају родитељску социјалну заштиту која им је потребна. Докази о користима дојења су нам доступни. Знамо да дојење помаже преживљавању одојчади и помаже им да правилно напредују, има дугорочне здравствене користи за жене, али и економске користи за све.
 Важно је и да се скрене пажња јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке.

Др Зорица В. Драгаш
Специјалиста социјалне медицине


1