srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
31. МАЈ СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА
Untitled Document

“Дуван нас све угрожава”

Сваке године Светска здравствена организација са државама чланицама обележава 31. мај – Светски дан без дувана. Тема овогодишњег Светског дана без дувана је “Дуван – претња развоју”. Избором теме се жели истаћи повезаност између употребе дуванских производа, контроле дувана и одрживог развоја.

Untitled Document

Дуван нас све угрожава
Светски дан без дувана, 31. мај 2017. године

Светска здравствена организација (СЗО) са бројним партнерима у свету 31. маја обележава Светски дан без дувана истичући здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажући се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.
Тема овогодишњег Светског дана без дувана је „Дуван – претња развоју“, а мото “Дуван нас све угрожава”. Избором теме се жели истаћи повезаност између употребе дуванских производа, контроле дувана и одрживог развоја. СЗО позива државе да дају предност и убрзају напоре на контроли дувана као један од одговора на Агенду одрживог развоја до 2030. године.Све државе имају користи од успешне контроле дуванске епидемије, пре свега заштитом својих грађана од штетних ефеката употребе дувана и смањењем трошкова у националној економији.
Контрола дувана је садржана у Агенди одрживог развоја, као најделотворније средство да се постигне важан циљ: за трећинуглобално смањити превремену смртност од незаразних болести, укључујући кардиоваскуларне и малигне болести и хроничну опструктивну болест плућа, а пушење је водећи фактор ризика за ове болести.
Контрола дувана може да прекине круг сиромаштва, допринесе нестанку глади, унапреди одрживу пољопривреду и економски раст и бори се против климатских промена. Повећање пореза на дуванске производе државе требадаискористеза финансирањепревентивне здравствене заштите, каои за националне програме који подстичу развој. 
Јачање напора на контроли дувана није само задатак државе.Људи могу да допринесу на индивидуалном нивоу да се створи одрживи свет без дувана. Како? Тако што никад нећете користити дуван, а они који га користе могу да прекину са том навиком или да потраже помоћ за одвикавање.На тај начин штитителично здравље, али и здравље људи који су изложени дуванском диму, пре свега деце, чланова породице и пријатеља. Новац који се не троши на дуван може се заузврат користити за друге важне потребе, нпр.за здраву храну, здравствену заштиту или образовање.
Више од7 милиона људи сваке године умре због коришћења дувана, а предвиђа се да ће ова бројка нарасти на више од 8 милиона до 2030. године,уколико се активности контроле дувана не интензивирају. Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, расу, културни или образовни ниво. Употреба дуванских производа доводи  до патње, болести и смрти, осиромашује породице и националне економије.
Употреба дувана има огромну цену за националну економију због порастатрошкова за здравствену заштиту и смањења продуктивности рада. Она појачава неједнакост у здрављу и погоршава сиромаштво, јер најсиромашнији људи троше мање на основне потребе као што је храна, образовање и здравствена заштита. Око 80% свих превремених смртних исхода због употребе дуванских производа настаје у државама са ниским и средњим приходом.
При гајењу дувана користи се велика количина пестицида и вештачких ђубрива, која су токсична и која загађују снабдевање водом. Сваке године, узгајивачи на4,3 милиона хектара земљишта гаје дуван, што доводи да глобалног крчења шуме за 2% до 4%. Поред тога, производња дувана доводи до стварања преко 2 милиона тона чврстог отпада.
Порастом пореза на цигарете у целом свету за 1 амерички долар могло би се сакупити додатних 190 милијарди долара за развој. Високи порези на дуван доприносе већем приливу средства за државу, смањују потражњу за дуваном и дају значајан прилив прихода за финансирање активности које доприносе развоју.
Реци не дувану. Заштити здравље, смањи сиромаштво и допринеси развоју заједнице у којој живиш.

Прим. мр сц. мед. Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравља


1