srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
SVETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE - 24. MART
Untitled Document

“ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ: Где речи затаје – музика говори“

Светски дан борбе против туберкулозе обележава се са циљем подизања свести о огромном глобалном оптерећењу овом болести. Према подацима СЗО, прошле године је 10,4 милиона људи оболело, док је 1,8 милиона људи умрло у 2015. години од туберкулозе (ТБ).

Untitled Document

    Ова болест је један  од водећих узрока смрти међу заразним болестима у свету, упркос свим достигнућима и чињеници да скоро сви случајеви могу бити излечени. Туберкулоза је дубоко укорењена у популацијама где су људска права и достојанство ограничени. Док свако може да добије туберкулозу, болест напредује најчешће међу људима који живе у сиромаштву и у марги-нализованим заједницама и групама као што су: мигранти, избеглице, особе који раде и живе у срединама које садрже факторе ризика, старе особе, жене и деца и сл. Фактори као што су потх-рањеност, лоши услови становања и санитације, удружени са другим факторима ризика као што су употреба дувана и алкохола и дијабетес, утичу на подложност оболевању и на доступност лечењу. Осим тога, доступност често ометају и трошкови повезани са болешћу и тражењем помоћи, као и недостатак социјалне заштите, што доводи до зачараног круга сиромаштва и лошег здравља. То је показало и „Истраживање социјалних детерминанти туберкулозе и мултирезистентне туберкулозе” које је спроведено у оквиру пројекта „Контрола туберкулозе у Србији” Министарства здравља 2014. године.
    Препоруке које проистичу из истраживања се односе на неопходност примене како мера у области здравствене заштите тако и међусекторских мера су следеће:

 • Укључивање програма усмерених на промене навика и понашања у програме лечења туберкулозе, посебно мултирезистентне туберкулозе (МДР ТБ) (услуге из области менталног здравља, одвикавање од пушења и алкохола);
 • Унапредити доступност здравствене службе укључивањем примарне здравствене заштите у контролу ТБ;
 • Промовисати ванболничко лечење МДР ТБ;                                                                                                       
 • Изграђивање партнерстава и односа поверења између здравствених радника и оболелих током процеса лечења у циљу бољег придржавања терапијском режиму.
 • Побољшање услова живота и смањење социјалне изолације оболелих (посебно МДР ТБ) укључивањем у програме социјалне подршке (материјалне и психолошке);
 • Побољшање услова рада (смањење изложености дуванском диму и осталим загађивачима из окружења);
 • Развијање програма преквалификације и социјалног предузетништва како би се смањио висок ниво сиромаштва међу овом популацијом.

    Република Србија бележи континуиран тренд смањења стопе пријављивања туберкулозе, са 37/100.000 у 2003. години на 13/100.000 становника у 2015. години, што Републику Србију сврстава међу земље са ниским оптерећењем туберкулозом у региону Европе. Захваљујући доследној примени Националног програма који је заснован на Стратегијама Светске здравствене организације и финансијској подршци Глобалног фонда за борбу против СИДЕ, ТБЦ и маларије. То је резултирало смањењем нотификационе односно забележене стопе туберкулозе за приближно 60% и још је потребно овоме додати да су лекови који се користе у лечењу бесплатни, а тиме и доступни оболелим особама. Међутим, неколико година уназад успешност лечења оболелих опада, и дошло је до смањења успеха лечења са 87%  у периоду 2009.-2011. на 85% и 82% у 2012. и 2013. години. Дошло је и до смањења успеха лечења мултирезистентне туберкулозе са 71% и 76%, колико је било у 2010. и 2011. на 57% у 2012. години. Број смртних исхода као и број оболелих који прекидају лечење је у порасту. Ово су разлози да се позову  доносиоци одлука, стручна јавност, установе у систему здравствене заштите, организације цивилног друштва и становништво да се уједине како би се учинили координисани напори, и туберкулоза одржала као јавно здравствени приоритет чиме би се наставило даље смањивање оптерећења овом болести у Републици Србији.     
      Приоритети програма у предстојећем периоду:

 • Ревизија и усвајање предлога Програма превенције и контроле туберкулозе са акционим планом и буџетом и планом за праћење и евалуацију програма у циљу обезбеђивања финансијских средстава за реализацију неопходних програмских активности;
 • Ревизија смерница за дијагностику и лечење свих облика туберкулозе;
 • Ревизија смерница за преглед особа из контакта са оболелим од туберкулозе, латентну туберкулозу и хемиопрофилаксу уз повећање обухвата прегледима лица из контакта;
 • Повећање обухвата тестирањем резистенције узрочника туберкулозе на анти-туберкулотске лекове прве линије, као и доступности брзе дијагностике;
 • Успостављање јединственог централног регистра за туберкулозу у Институту за јавно здравље Србије, обезбеђивање финансијских средстава и капацитета за његово одржавање и активно укључивање мреже института/завода за јавно здравље у епидемиолошки надзор над туберкулозом;
 • Прекид дисконтинуитета у контроли квалитета стручног рада служби за дијагно-стику и лечење туберкулозе и микобактериолошких лабораторија;
 • Континуирана едукација здравствених радника у службама за дијагностику и лечење туберкулозе, микобактериолошких лабораторија и у примарној здравст-веној заштити о туберкулози.

   Глобално посматрано посебан проблем је и то што је само око 6 милиона оболелих пријављено СЗО, односно око 63%, а то значи да 37% нових случајева туберкулозе остаје недијагностификовано или непријављено, и без података о квалитету лечења. Још већи јаз постоји у случају мултирезистентне туберкулозе. Од процењених 480 000 случајева,  само око четвртине - 123 000 случајева је откривено и пријављено. Процењује се да има око 12% особа које живе са ХИВ-ом међу оболелима од туберкулозе. Постојање ко-инфекције ТБЦ-ХИВ и мултирезистентне ТБЦ представља претњу безбедности здравља и глобалном развоју.                                                                                                                                                                              
„Заједно против туберкулозе“
„Где речи затаје – музика говори“

    Светски дан борбе против туберкулозе  обележава се широм света бројним манифестацијама. Као и претходних година, и ове године се Србија прикључује Светској кампањи обележавања 24. марта, Светског дана борбе против туберкулозе под истоименим слоганом „Заједно против туберкулозе: Где речи затаје – музика говори“. Посебна пажња, ће и ове године, бити посвећена заједничким напорима да се ”нико не запостави” осврћући се на проблем стигматизације, дискриминације и маргинализације, као и на превазилажење препрека у доступности квалитетне дијагностике и лечења. Ове године је тим поводом уприличен целодневни концерт који ће трајати од поноћи 23. марта до поноћи 24. марта. Састоји се од 48 концерата различитих музичких жанрова, од експерименталне до савремене музике, од класичне до џез и етно музике, у трајању од по 30 минута. Учествоваће музичари из 46 земаља света. Концерту се може бесплатно приступити из целог света путем интернета преко линка http://www.stazioneditopolo.it/24h-2017/index.html. Концепт је осмишљен 2010. године од стране двојице пасионираних уметника и подржан од стране Глобалног програма за борбу против туберкулозе Светске здравствене организације као метафора уједињених напора у борби против туберкулозе.                                                        
Зашто је потребно обележити Светски дан борбе против туберкулозе?
Једном годишње, 24. марта, очи јавности су усмерене на туберкулозу, што пружа огромне могућности:

 • Скретање пажње јавности на то да туберкулоза није заборављена болест
 • Анализу стања у области превенције, дијагностике и лечења ове болести
 • Обезбеђивање политичке и друштвене посвећености борби против туберкулозе.

Статистика обољевања и умирања становништва Севернобачког округа (СБО) од ТБЦ у 2016. години: Забележено је укупно 11 новооткривених случајева обољевања. У Општини Бачка Топола 5 и у Општини Суботица 6 новооболелих особа.                                                                                              Статистика умирања становништва СБО од ТБЦ у 2016. години: није забележен ниједан смртни исход болести.                                                                                                                                                Према Извештајима о хоспитализацији за 2016. годину у Севернобачком округу је лечено од плућне туберкулозе укупно 8 особа, 6 мушког и 2 женског пола. Једна особа мушког пола је мигрант.
Оно што сви заједно можемода остваримо:  

 • Боље препознати сумњу на туберкулозу
 • Боље дијагностиковати, лечити и излечити ТБЦ
 • Разумети болест и не осуђивати оболеле

У оквиру обележавања Светског дана борбе против туберкулозе Центар за промоцију здравља ЗЈЗС је 24. марта одржао предавање, под насловом: “Прича о здравом начину живота кроз причу о туберкулози“ за ученике 8. разреда у основној школи “Јован Јовановић Змај“ (Суботица).

Аутор: Др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине


1