srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
НАЈАВА НАЦИОНАЛНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
Untitled Document

20. март 2017. године

У Србији и Суботици ће се 20. марта, по пети пут, обележити Национални дан борбе против рака дојке. Овај дан симболизује буђење природе и стварање новог живота. Циљ планираних активности је подизање свести јавности и едукација о значају превенције рака дојке, као и пружање подршке оболелима од ове болести. Превенција ја најбољи начин лечења рака дојке.
Untitled Document

НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ 20. МАРТ

Ове године ће се у Суботици по пети пут обележити 20. март као Национални дан борбе против рака дојке. За обележавање је одабран први дан пролећа што симболизује буђење природе и стварање новог живота, а циљ обележавања је подизање свести јавности о значају и могућностима превенције рака дојке. На националном нивоу иницијативу покрећу Министарство здравља Републике Србије, Институт за онкологију и радиологију Србије и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.
Рак дојке је водећа малигна болест код жена свуда у свету. Ризик да оболи од карцинома дојке има свака 8 до 12 жена. Према подацима Светске здравствене организације у свету сваке године од рака дојке оболи око 1,6 милиона жена, а преко 500 хиљада умре. Према подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у Србији је 2014. године 3690 жена оболело од карцинома дојке, а умрло 1648 жена.
Према подацима Регистра за рак суботичког Завода за јавно здравље у 2015. години је од рака укупно оболело 484 жена, а од рака дојке 114 жена (23,6%). У истој години је од рака умрло 248 жена, а њих 45 од рака дојке (18,1%).
Од 20% до 30% новооболелих жена у свету је млађе од 50 година, а око трећина жена су у животној доби  између 50 и 64 године. У нашој земљи стопа оболелих жена износи 53,3/100.000 и слична је земљама у окружењу, али је стопа умрлих жена међу највишима у Европи и износи 19,7/100.000. Разлог је у дијагностиковању рака дојке у касној фази: у Србији се у моменту постављања дијагнозе код 2/3 жена болест налази у одмаклом стадијуму. Успешност лечења зависи од проширености болести у тренутку постављања дијагнозе.
Најчешћи фактори ризика за развој рака дојке се деле у две групе: оне на које не можемо утицати (као што су наследна предиспозиција и старење) и оне на које можемо утицати (рађање деце после 30 године, недојење деце, пушење, физичка неактивност и неправилна исхрана).
Важно је да ваша исхрана сваког дана садржи бар 5 порција поврћа и воћа (или најмање 400г/дан). Рибу једите бар једном недељно. Дајте предност житарицама од целог зрна (хлеб и производи од интегралног брашна). Пазите на скривене масноће и читајте етикете на производима које купујете. За припрему хране користите кување, барење или динстање. Одржавајте своју телесну тежину у границама нормалних вредности.
Препоручујемо вам брзе шетње сваки дан (1600м за 15мин.) или неку другу физичку активност по вашем избору и прилагођену вашим могућностима. Престаните да пушите и залажите се да радите и живите у средини без дуванског дима. Не препоручујемо коришћење алкохола или нека то буде у малим количинама и ретко.
Мере превенције су најбољи начин борбе против малигних болести. Оно што сваки појединац може да уради је да уклања штетне факторе ризика и да усваја позитивна понашања. Редовне контроле здравља су од животног значаја јер вам пружају шансу да на време и у раној фази откријете евентуалну болест, онда када се још осећате потпуно здраво и немате никаквих тегоба. Вама лично скрининг може спасити живот, а здравственом систему и држави смањује трошкове лечења.

Брините о своме здрављу и учините данас и ви нешто за здравље ваших груди!

Прим. мр сц мед. Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине, координатор за скрининге

  • Nacionalni dan borbe protiv raka dojke
  • 
    1